LED teknologi er i rivende utvikling, og det er en rekke produkter tilgjengelige på markedet. Under er en oppsummering for å gjøre valgene litt enklere.

Det er flere grunner til at man skal benytte LED lyspærer i moderne tid, men vi vil plukke ut de viktigste til deg:

 • LED lyspærer bruker en brøkdel strøm av en tradisjonell pære. Gjennomsnittlig en femtedel.
 • LED lyspærer varer mye lengre enn en tradisjonell pære, og en god LED lyspære skal vare i over 20 år ved normalt bruk.
 • LED lyspærer utvikler minimalt og ofte ingen varme.
 • LED lyspærer tåler en del hardere miljø enn tradisjonelle pærer.

Så hva leser vi ut av disse punktene? Jo, vi kan oversette det slik:

 • Spare penger ved å spare strøm. Lys utgjør en stor del av norske husstanders strømregning, spesielt i vintertiden
 • Spare miljøet ved at du ikke kaster så mange lyspærer i søpla. En lyspære hvert 20. år er lettere for miljøet
 • Sov tryggere ved redusert fare for brann. Ved ingen varmeutvikling av lavt strømforbuk er faren for brann betrakelig redusert.

Vi håper med dette du er overbevist at du nå må bytte alle lyspærene dine i huset til LED.

Hva trenger du så?

Vi skal ta for oss noen punkter som man burde vite om først og fremst. Deretter skal vi ta for oss de litt mer «kjekt å vite» punktene for de av dere som er interessert. De første punktene vi skal se på er:

 1. Hva slags type LED lyspærer finnes, hva er fordelen og hva er ulempen?
 2. Hva slags sokkel skal jeg ha til min lampe?
 3. Er fargen på LED lys det samme som vanlige pærer?
 4. Kan LED lyspærer dimmes?

Disse punktene er de viktigste du må vite for å sette igang med innkjøpet ditt. Så la oss ta for oss hvert punkt:

Hva slags type LED lyspærer finnes, hva er fordelen og hva er ulempen?

Når man tittet rundt, så finnes det ulike typer LED lyspærer. Det er faktisk ikke så mange forskjellige, men mange kan se ulike ut selvom innholdet er det samme.

Lysdioder De første LED lyspærene som kom på markedet baserte seg på en sammensetning av mange tradisjonelle lysdioder. Disse er heldigivs nesten borte fra markedet, men noen selger dem fortsatt for å tilby billige lyspærer. Ulempen med disse er at en tradisjonell lysdiode aldri klarer å kaste nok lys til at lyspæren fungerer som en lyskilde. De kan brukes som effektlys, men regne aldri med disse som erstatning til dine gamle glødepærer. ModernHome.no selger ikke disse pærene, nettopp av denne grunn.

lysdiode

SMD LED lyspærer Den største delen av det profesjonelle markedet for LED lyspærer bruker nå LED lyspærer med SMD-dioder. SMD avgir et mye sterkere lys enn tradisjonelle lysdioder som i pærene over. I tillegg er SMD-dioder helt flate slik at man kan bruke området over lyset til å lage en slags projektor. Derfor vil mange LED lyspærer i dag se forskjellig ut, selvom de er basert på SMD-dioder. Man kan gjenkjenne en lyspære med SMD-diode på gulskinnet i selve lyskilden/pæren. SMD-dioder er nemlig gule og selvom de er dekket av en projekterende linse over, så kan man ofte se gulskinnet igjennom. Disse lyspærene erstatter godt en tradisjonell glødepære, og lyser ofte sterkere og bedre (hvis man ønsker det). Se bildet for et par eksempler på hvordan SMD diode-pærer kan se ut.
smd pære

COB LED lyspærer Dette er den nyeste teknologien innen LED lyspærer og kommer nok til å ta over for SMD diodene. Dette er også teknologien vi hovedsakelig formidler via E-led.no. Utfordringen med COB pr. dags dato er høyere produksjonskostnader som gjør lyspærene dyrere. COB er i utgangspunktet en enkelt stor SMD diode. Så i stedet for at man har mange små SMD-dioder med en linse over, slik som i pæren ovenfor, så inneholder en COB lyspære kun 1 stor SMD diode. Dette gjør at COB lyspærene lyser enda bedre enn SMD diode lyspærer, ser mer lik ut tradisjonelle halogenpærer og er enklere å lage lyspærehus til. I tillegg er den største fordelen med en COB lyspære at man kan gå ned på wattstyrke og få det samme lysbildet som en SMD diodepære med høyere watt. En COB lyspære gjenkjennes ved en stor gul flat bunn i lyspæren. Her han du finne COB lyspærer på e-led.no; E14E27 , GU10 , MR16 og G4. I tillegg selger vi diverse COB baserte flomlys.
Spotlight LED COB GU10 5W 400lm

Lyspære fra E-led.no

Hva slags sokkel skal jeg ha til min lampe?

Det finnes LED lyspærer for så og si alle typer lamper. Men det å vite hva slags sokkel man trenger er ikke alltid like lett. Vi skal prøve å forklare etter beste evne forskjellen på de ulike typene, og vise med noen bilder.

E14 Dette er en skrupære med liten skrukobling. Lyspærer som skrus inn i en lampe har som regel enten en liten/tynn skruplugg, eller en litt større. Den minste av de vanlige heter E14. Tallet 14 står for diameter på gjenpartier nederst på lyspæren. Så er du fortsatt usikker, så kan du måle. Fra ytterst på gjengene til ytters på gjengene på andre siden, så skal det altså være 14mm.

E27 Dette er skrupæren med den store skrukoblingen. Samme som E14 over, men da med 27mm diameter på gjengepartier på lyspæren. Dette er absolutt den mest vanlig brukte lyspæren i Norge tilbake på 80 og 90-tallet, og godt inn på 2000-tallet.

GU10 Kalles også for «downlight» eller «spot». Lyspæren du finner i veldig mange spotsatser/downlights. GU10 er sokkelen du finner på 230v pærer, altså lyspærer som er tilkoblet spots/downlights uten transformator. På «baksiden»/tilkoblingssiden finner man to tykke tapper. Disse tappene er 10mm fra senter til senter, derav navnet GU10.

MR16 (GU5.3) MR16 og GU5.3 er i utgangspunktet samme lyspæren, for å ha avklart det med en gang. MR16 er tilsvarende GU10 over, men da for 12volt anlegg som har transformator et eller annet sted. Lyspærene kalles også her for downlights eller spots. Når man ser på lyssiden av en GU10 eller MR16 så kan de ofte se helt like ut, så for å sjekke hva du har må du ta ut lyspæren. MR16 gjenkjennes av at den har to små pigger på baksiden av lyspæren. Det er 5,3mm (derav GU5.3) fra pigg til pigg. Piggene er som regel 6,5mm lange, men dette kan variere litt.

De fire pærene vi har nevnt her er de mest vanlige pærene. Så finnes det også spesielle pærer:

 • G4 – Små 12 volt pærer som brukes i enkelte downlights, ventilatorlys, skaplys osv. Har to små tapper som er 4mm fra hverandre.
 • MR11 – En mindre versjon av MR16, men ser ofte like ut. Piggene bak er 11mm fra hverandre. Brukes i skaplys f.eks.

Ta kontakt med oss hvis du har en spesiell type pære som du lurer på hva er.

støpsel

 

Er fargen på LED lys det samme som vanlige lyspærer?

Når LED pærene først kom på markedet, så var det mange som «kviet seg» for å kjøpe LED pærer fordi fargen på lyset lyspærene gir ikke var lik nok det man var vant med. Slik er det ikke i dag, MEN… det er forskjell på fargen ulike LED pærer gir, og vi kaller det fargetemperatur. Fargetemperaturen deles opp i tre hovedgrupper: Varmhvit, naturlig hvit og kaldhvit. Fargetemperaturen er basert på hvor mange kelvin lyset er, derfor vil du ofte se man oppgir lysfargen til å være f.eks 3500K (hvor K står for kelvin). Vi skal ikke være for teknisk her, men det kan være greit å vite kort om kelvin. Kelvin gir en farge på lyset målt på en skala, og det er denne skalaen man henter lysgruppene fra (varmhvit, naturlig hvit og kaldhvit). Desto lavere kelvin, desto gulere/varmere er lyset.

 • Varmhvit skal ligge på 2800K til 3500K
 • Naturlig hvit skal ligge på 4000K til 4500K
 • Kaldhvit skal ligge på 5500K til 6500K

farge

Når bruker man hva?

Varmhvit Lyset fra LED lyspærer med varmhvitt lys er helt riktig moderne belysning for de fleste innendørs rom. Stue, soverom, kjøkken og ellers de fleste rom i huset vil nyte godt av denne belysningen. I tillegg er varmhvit fra LED mer riktig for øynene og gjengir fargene i rommet mer riktig enn tradisjonelt lys.

Naturlig hvit Dette lyset tilsvarer det lyset som naturen gir ute. Det er en rent hvitt lys som er særdeles behagelig. Naturlig hvit lys gjør seg spesielt godt i rom som bad, vaskerom og andre lignende.

Kaldhvit Når man ikke er vant med LED-lys kan kaldhvitt se ut som det gir blåskinn. Men det er ikke noe blått i dette lyset. Kaldhvitt er rett og slett lysets versjon av kritthvitt. Lyset er spesielt egnet utendørs for å lyse opp fasader, inngangspartier osv.

farge 3

Kan LED lyspærer dimmes?

De fleste lyspærene som selges på E-led.no kan faktisk dimmes.
I motsetning til tradisjonelle lyspærer så må man ha spesielle LED pærer som er beregnet for dimming. Hvis man ønsker dimming så må man altså påse at lyspæren man kjøper er dimbar. Hvis man forsøker å dimme pærer som ikke er dimbare, så kan de gå i stykker.

Når man skal dimme LED lyspærer så kreves det også ofte egne dimmere, eller dimmere av nyere type. Grunnen til dette er fordi LED pærer har et helt annet effektområde enn tradisjonelle lyspærer. Så for å dimme en LED lyspære ordentlig så må dimmeren man benytter også være beregnet for å dimme LED. Noen dimmere er begge deler, og noen kan man få tillegg til som gjør at de støtter LED. Noen dimmere er kun for LED. Sjekk dette med din leverandør.