Under følger en oversikt over de mest vanlige koblinger. Se også vår beskrivelse av led teknologi her.

Skjermbilde 2015-12-06 kl. 20.42.23

 

E14

Skrupærer med liten skrukobling, det var i alle fall det man kalte det da jeg var barn. Pærer som skrus inn i en lampe har som regel enten en liten/tynn skruplugg, eller en litt større. Den minste av de vanlige heter E14. Tallet 14 står for diameter på gjenpartier nederst på lyspæren. Så er du fortsatt usikker, så kan du måle. Fra ytterst på gjengene til ytters på gjengene på andre siden, så skal det altså være 14mm.

E27
Så er dette da den store skrukoblingen. Samme som E14 over, men da med 27mm diameter på gjengepartier på lyspæren. Dette er absolutt den mest vanlig brukte lyspæren i Norge tilbake på 80 og 90-tallet, og godt inn på 2000-tallet.

GU10
Kalles også for «downlight» eller «spot». Lyspæren du finner i veldig mange spotsatser/downlights. GU10 er sokkelen du finner på 230v pærer, altså lyspærer som er tilkoblet spots/downlights uten transformator. På «baksiden»/tilkoblingssiden finner man to tykke tapper. Disse tappene er 10mm fra senter til senter, derav navnet GU10.

MR16 (GU5.3)
MR16 og GU5.3 er i utgangspunktet samme lyspæren, for å ha avklart det med en gang. MR16 er tilsvarende GU10 over, men da for 12volt anlegg som har transformator et eller annet sted. Lyspærene kalles også her for downlights eller spots. Når man ser på lyssiden av en GU10 eller MR16 så kan de ofte se helt like ut, så for å sjekke hva du har må du ta ut lyspæren. MR16 gjenkjennes av at den har to små pigger på baksiden av lyspæren. Det er 5,3mm (derav GU5.3) fra pigg til pigg. Piggene er som regel 6,5mm lange, men dette kan variere litt.

G4
Små 12 volt pærer som brukes i enkelte downlights, ventilatorlys, skaplys osv. Har to små tapper som er 4mm fra hverandre.

G9

Pærene med G9-sokkel er enda en variant som kom med halogenteknikken. De er større enn de minste halogenpærene, og går på 230 volt.
Det er to løkker som skaper kontakt, og pæren stikkes bare rett inn i eller trekkes rett ut av sokkelen.
Det finnes også mange varianter av LED-pærer til G9-sokkelen, inkludert de som kan dimmes.

MR11
En mindre versjon av MR16, men ser ofte like ut. Piggene bak er 11mm fra hverandre. Brukes i skaplys f.eks.

Er du usikker på hvilken led teknologi som er riktig for deg? Da kan du lese her.